21 februari 2012

Beeldprofiel bij sollicitatiebrief?

In een Linkedin-groep wisselen een aantal leden al enkele weken tips uit over hoe men zich kan onderscheiden van de collega's uit diezelfde groep. Dat is nodig, want ze solliciteren namelijk allemaal op dezelfde vacatures. Het is een (z)ware concurrentiestrijd. Ze bevelen coaches aan, ze maken hypermoderne grafisch vormgegeven cv's, ze laten cv-checks uitvoeren en ze doen proefstages om een droomjob te verwerven.

Het beeldprofiel: €750 euro
En nu is er een nieuw fenomeen geïntroduceerd. Iemand suggereert om een online beeldprofiel te laten maken. Een klein beeldverhaaltje dat altijd online beschikbaar is en bij iedere digitale cv gevoegd kan worden. We worden verwezen naar de website van deze inzender. De productie en het gebruik van een beeldprofiel kost € 750,-- exclusief 19% BTW. Alsof de werklozen dat even achteloos uit hun mouwen kunnen schudden.

Hier is een dergelijk beeldverhaal, waarin Thomas Sengers zijn gitaarlessen promoot:
Beeldprofiel Thomas Sengers from Marcel Terlouw on Vimeo.
Beeldprofiel met Animoto: $ 5
Er kwam een gepast crisisantwoord. Deze niet werkende werkzoekende is geen voorstander van weer een nieuwe standaard in de productie van sollicitatiestukken. Hij is bang dat hij binnenkort STER-reclamespotje moet laten maken om nog aan de bak te komen. Maar hij is de beroerdste niet: als er mensen zijn die dan toch graag een beeldprofiel willen maken, dan hoeft die volgens hem helemaal geen 750 euro te betalen. Met 5 Amerikaanse dollars heeft men een maandabonnement op Animoto en kan men na wat creatief knutselen zelf gelijkwaardige beeldprofielen maken.

Kost helemaal niks!

"Ik toep over", zegt een derde: Het hoeft zelfs geen 5 USD te kosten. Maak een PPP (Powerpoint) en sla het ergens in de cloud op (google.docs, box etc) als flash in een viewer met bijvoorbeeld de gratis plugin van ISpring. Gratis dus, helemaal voor niks, noppes!!!

 Hier is een mooi voorbeeld van een zelf geknutseld CV van Eileen Sweeney op YouTube:

Wij kunnen aan de slag: we sluiten bij onze volgende sollicitatie een beeldprofiel bij!

Mogen wij ondertussen ook die van u even zien??


(22 februari 2012)


2 opmerkingen:

  1. beste werkman,
    Ik snap je somberheid, maar wat zo jammer is dat mensen vaak alleen nog maar negatief kunnen zijn. Dat beeldprofiel is voor kleine bedrijfjes juist een geweldige manier om zich te presenteren, eerlijk en geen sterspotje. Zelf ben ik fotograaf, en vind die beeldprofielen een goede kwaliteit hebben, mooie foto's die een indruk geven van iemands manier van werken. En goede fotografie kost wat, de rest krijg je er vermoedelijk gratis bij, dus zo'n slecht aanbod is dat niet. Wellicht te duur voor iemand zonder werk, maar alleen maar somberen en negatief zijn over andermans initiatieven helpt je ook niet verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen maar somberen en negatief zijn over andermans initiatieven? Dat mag best wat kosten? Zoals jij het brengt misschien wel. Maar niet voor mensen in mijn positie: het is bijna het gehele maandinkomen van iemand die moet leven van een uitkering!!

    BeantwoordenVerwijderen