05 februari 2013

Friesland gaat ook 50 plussers aan het werk zetten?

In Friesland gaan ze vanaf morgen werklozen die een bijstandsuitkering aanvragen meteen aan het werk zetten.

Ik kijk uit het raam. Het hagelt en het waait. Het is vies weer. Echt een dag voor vuile berichten. Ik neem een kop koffie en pak de krant en lees wat kleine berichtjes. Zie je wel? Daar is een vuil ANP-bericht!Ter verkleining van de bureaucratie rond de re-integratie worden in Friesland in 13 gemeenten werklozen die zich melden voor de bijstand meteen weer aan het werk gezet. Deze zin heeft een dubbele klankkleur. Enerzijds geeft het verlichting: verkleining van bureaucratie. Anderzijds heeft de zin een dikke muffe jaren dertig crisismaatregel-geluid: werklozen worden aan het werk gezet.

Het is een proefproject. Naar mijn idee een project dat om allerlei redenen de moeite waard is om te volgen. Wat mijn segment betreft ben ik benieuwd naar wat ze met de werkloze 50-plussers, die zich na drie jaar WW bij de sociale dienst komen melden, gaan doen. Al die jaren zijn ze door werkgevers niet goed genoeg bevonden om te werken. En nu zal de gemeente ze 'wel even' werk verschaffen. 


Ik hoop dat correspondenten uit Friesland ons nauwgezet op de hoogte houden hoe fijngevoelig de gemeenten deze taak ter hand nemen.

1 opmerking:

  1. Een werkloze in een werkproject plaatsen ("aan het werk zetten") dient MAATWERK te zijn..
    Gemeenten komen vaak niet verder dan mensen (vaak via re-integratiebureaus) DWINGEN om 'stage' te lopen bij groenvoorziening of kringloopcentrum.
    Tot vast werk cq een contract voor bepaalde tijd, leidt dat meestal NIET. Tevens is er kans op psychische of medische klachten, omdat mensen het werk niet leuk vinden, of het soort werk lichamelijk te zwaar voor ze is.

    Dit soort projecten zijn op zich prima, maar er moet wel goed gekeken worden of ze op termijn effectief zijn. Tevens zouden Gemeenten veel complicaties kunnen voorkomen door werklozen VOOR deelname aan dergelijke projecten EERST medisch en psychisch te laten KEUREN. Ook bij ziekte tijdens het project zou de 'werkloze' gezien moeten worden door een ARBO arts. Er zitten namelijk veel arbeidsbeperkte of -ongeschikte mensen in de bijstand. MAATWERK is dus het credo.

    BeantwoordenVerwijderen